Cikkek

Kerényi János: Fürtös György: Tüke díszkút

Pécsi Szemle 1998. (1. évf.) 3-4. szám, 136. oldal

Letöltés: pdf20


Kerényi János

 

FÜRTÖS GYÖRGY: TÜKE DÍSZKÚT

 

 

 

1998-ban ünnepelte a város Zsolnay Vilmos születésének 170. és a Zsolnay Porcelángyár alapításának 145. évfordulóját. Ez alkalomból ötlött fel a TÜKE DÍSZKÚT terve. A Polgári Kör Pécs ennek érdekében hozta létre a Tüke Alapítványt. A Kör célja őrizni és ápolni a hagyományt, erősíteni a polgárság öntudatát és az összetartozás érzését.

Tűkének nevezték hajdan Pécs környékén a szőlőtőkét. Bezerédy Győző helytörténész szerint a tüke szó pécsi polgárra utaló értelmezése újkeletű, az a beszédfordulat, hogy én jobban tudom, mert én pécsi tüke vagyok!, mintegy 60-70 évvel ezelőtt terjedt el Pécsett.

Szerintem tüke az, akinek kötődése van ehhez a városhoz. Kötődés lehet a szülőhelyen túl az is, ha valakinek itt nyugszanak az ősei, az meg talán még inkább, ha valakit ideköt a munkája, tevékenysége. A pécsi tüke soha nem lehet kirekesztő. A fogalom újraértelmezésével a polgárokban a tulajdonos érzetét szeretnénk felébreszteni. Polgár az, akinek van városa. Akinek van városa, annak tulajdona is van. Olyan érték, amelyre vigyázni kell.

A TÜKE DÍSZKÚT anyaga mázas pirogránit, zöld eozin mázas betétekkel. Az oszlop színe a pirogránit alapszínével egyezik, barnás elszíneződéssel. A szőlőfürtök színe árnyaltan lilás beütésű eozin. Az „ősi” szőlőindák együtt csavarodnak, gyökereikkel kapaszkodnak a „talajba”. Az oszlopfőn a fürtök a bő termést jelképezik. Az oszlopon rügyek fakadnak, ezek a fiatalodás jelei. A tetejéről lecsurgó víz az élet vize. A medence a természet által simává csiszolt, válogatott drávai kavicsokkal van kirakva, de érkezett kavics Erdélyből is. Említést érdemel az ún. kenyérkő – a horvát önkormányzat ajándéka – mely egy kerek cipóra emlékeztet, tetejét mintha a pék metszette volna be a sütés előtt.

A TÜKE DÍSZKÚT tervezője és kivitelezője Fürtös György kerámikus iparművész. A díszkút megformálása, mázazása, égetése a Zsolnay Porcelángyárban történt. A tervező munkáját segítette Dévényi Sándor építész, Abay Nemes István vízgépész, Dulánszky Jenő statikus és Lénárt Gábor elektromos tervező.

A TÜKE DÍSZKÚT a főpostával szemben, a Citrom utcában került felállításra. Ünnepélyes avatására 1998. április 19-én került sor. Beszédet mondott a család képviseletében Mattyasovszky-Zsolnay Tamás, dr. Páva Zsolt polgármester, valamint Kerényi János, a Polgári Kör Pécs alelnöke, az alapítvány kurátora. Díszvendég volt a Kanadában élő 86 esztendős Mattyasovszky-Zsolnay Miklós, Kanada egyik legmagasabb kitüntetésének és a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjének a birtokosa. A megnyitó után valódi hordókból, valódi pécsi bort mértek a tüke és nem tüke érdeklődő közönségnek.

A díszkutat szponzorálta: a Zsolnay Porcelángyár Rt., a BS-AXIS Építőipari Kft., a BAT Pécsi Dohánygyár Kft., a DÉDÁSZ Rt., a Hungária Biztosító Rt., az Inter-Európa Bank Rt., a Janus Pannonius Tudományegyetem, a Magyar Posta Rt., a Mecsek Füszért Rt., a Mecseki Bányavagyon-Hasznosító Rt., a Mezőbank Rt., a Munka Pécs-Baranyáért Kht., a Polgári Kör Pécs, az OTP Bank Rt. Baranya Megyei Igazgatósága, a Pécsi Bőrgyár, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Pécsi Erőmű Rt., a Pécsi Közüzemi Rt., a Pécsi Sörfőzde Rt., a Pécsi Vízmű Rt., a Royal Törzsasztal, a Pécsi Vízmű Rt., a Városi Vagyonkezelő Kft. és a TRITEX Kereskedelmi Rt.