Cikkek

Romváry Ferenc: 111 éves a Mecsek Egyesület

Pécsi Szemle 2002. (5. évf.) 4. szám, 104-105. oldal

Letöltés: pdf20


111 ÉVES A MECSEK EGYESÜLET

 psz 2002 04 10 romvary ferenc 01

 

A „kerek” évfordulóra jelent meg B. Horváth Csilla helytörténész A Mecsek Egyesület története 1891-2002 címmel Pécs legrégibb, legnagyobb, ma is tevékeny egyesületét ismertető, gazdagon illusztrált díszes kiállítású kötete, Baronek Jenő szerkesztésében. A Mecsek Egyesület rövid története dióhéjban:

MÚLT: 1891. április 30-án a pécsi Nemzeti Casinóban tartotta meg alakuló közgyűlését a Mecsek Egyesület. Az alapszabály első változata szerint az egyesület célja „Pécs városának és legközelebbi környékének járható utakkal történő összeköttetése, főképp fasorok és ültetvények előállítása, fenntartása. A város és képviselő-testületének tudtával és beleegyezésével magánjövedelmeiből fasorokat, ültetvényeket, padokat, jelzőtáblákat, s esetleg épületeket állít elő.” Az egyesület több évtizedes tevékenységével meg is valósította a kezdetekkor kitűzött célokat. Az egyesület nevéhez fűződik többek között a misinai kilátó és az úgynevezett francia emlékmű létrehozása.

JELEN: Az 1948-ban megszüntetett egyesület 1993. április 30-án alakult újjá, vállalva, hogy folytatják az egyesület nemes célkitűzéseinek további megvalósítását. Az egyesület tagjai rendszeres összejöveteleket szerveznek, és létrehoztak hét szakosztályt. Szépítik a Mecseket, tisztogatják a forrásokat, az utakat, átépíttették a sasréti Almás-forrást. 2000-ben megszervezték a gyalogtúrázók VII. és a turista dalosok I. országos találkozóját. Tevékenységükről az egyesület évkönyveiben számolnak be.

JÖVŐ: Az egyesület célja továbbra is az elődök elképzeléseinek, munkájának folytatása, a Mecsek természeti értékeinek és Pécs történelmi örökségének védelme. Szeretnék, ha az egyesület minél többeket vonzana, és a fiatalok is részt vennének ebben a hasznos tevékenységben.

 

 

A Mecsek Egyesület választmánya 2002-ben:

 

Elnök: Somosi László; Alelnök: Tarnai Tamás; Titkár: Bóday Miklós; Választmányi tagok: Baronek Jenő, B. Horváth Csilla, Kondi Gyula, Mendly Lajos.

Történeti osztály. A Mecsek hegység és Pécs város történelmi múltjának kutatása, gondozása a céljuk. Ezen eredményeket szeretnék minél szélesebb körben megismertetni. Cikkeket, tanulmányokat, kiadványokat, könyveket készítenek, kiállításokat szerveznek. Társegyesületekkel is együttműködnek. A szakosztály vezetője: Bezerédy Győző.

Természetjáró osztály. A szakosztály tagjai a Mecsek épített emlékhelyeit, pihenőit, útjait, forrásainak állapotát kísérik fokozott figyelemmel, rendben tartják, felújítják. Kirándulásokat, túrákat szerveznek, vezetnek. Szeretnék a munkába, a különféle programokba minél nagyobb létszámban bevonni az ifjúságot. A szakosztály vezetője: Baumann József.

Fotó osztály. A Mecsek hegység természeti szépségeit, értékeit örökítik meg a jelen- és az utókornak. Kiállításokat szerveznek munkáikból, és számos kiadványt készítenek. A szakosztály vezetője: Sebők Béla.

Barlangkutató osztály. Céljuk a jól működő szakosztály még további fejlesztése, a Mecsek barlangjainak az eddigieknél is szélesebb körű feltárása, kutatása, megóvása. A feltárt barlangokat szeretnék ismertté tenni. A szakosztály vezetője: Tarnai Tamás.

Ifjúsági osztály. Minél nagyobb számban kívánják bevonni az ifjúságot az egyesület életébe, és el szeretnék érni, hogy a fiatalok alkotó elképzelései is megvalósuljanak. A szakosztály vezetője: Molnár Edit.

Természetvédelmi osztály. A szakosztály fő feladata a Mecsek hegység természeti és kultúrtörténeti értékeinek megóvása, védelme. Ennek érdekében ismeretterjesztő programokat, előadásokat tartanak. Tevékenységüknek széles sajtóvisszhangot szeretnének biztosítani. A szakosztály vezetője: Nagy Gábor.

Irodalmi osztály. A újonnan létrejött szakosztály vezetője: Rozvány György.

 

Romváry Ferenc