Cikkek

Lovász György: Pécs ortofotók

Pécsi Szemle 2002. (5. évf.) 1. szám, 110-111. oldal

Letöltés: pdf20


PÉCS – ORTOFOTÓK

2001. év végén jelent meg a Székely és Társa Kiadó gondozásában a rendkívül magas színvonalú ortofotó album. A kiadvány egy sorozat tagja, Budapestről és Péccsel egyidőben Győr-Moson-Sopron megye nyolc városáról és Nyíregyházáról készült eddig hasonló kiadvány.

A terepre merőleges kameratengelyű légi felvételeket, a speciális, számítógéppel feldolgozott ún. digitális ortofotókat általában különlegesen pontos mérnöki, műszaki és tudományos feladatok megoldásához, térképezéshez, környezetvédelmi, vidék- és településfejlesztési tervezéshez, állapotfelméréshez készítenek. Jelen kiadvány, mely úgymond madártávlatból mutatja be Pécset és közvetlen környékét, a város iránt érdeklődő, a város múltja és jelene iránt fogékony széles közönségréteg érdeklődését célozta meg elsődlegesen. A mintegy 6800 méter magasságból készített színes légi felvételek rendkívül információ-gazdagok. A digitális ortofotó egyesíti a hiteles térkép és a fénykép előnyös tulajdonságait: pontos, emellett minden információt megad az eredeti képből.

Az album Pécs és környékének - Orfű, Mecsekrákos, Mecsekszakál, Bános, Mánfa, Cserkút, Nagyárpád, Kozármisleny, Pellérd, Keszü, Pécsudvard, Kökény, Gyód, Egerág - több ezer méter magasságból készült felvételeit tartalmazza.

A bevezető tanulmány szerzője dr. Gross Miklós, a digitális ortofotókat, az infraszínes felvételeket és a hőképeket az EUROSENSE Kft., a műemlékfotókat Csonka Károly, Mánfai György és Tám László készítette. A légi felvételeket a város műemlékeit és település-funkcióit Tillai Gábor, valamint Kraftné dr. Somogyi Gabriella közérthető stílusban megírt ismeretterjesztő írása zárja.

Az előszóban prof. dr. Tóth József megemlíti, hogy a kiadványt a nagyközönség és több, a térséggel foglalkozó szakember is haszonnal forgathatja. A légi felvételeket tanulmányozó számára külön élményt jelenthet, hogy utcáját, netán házát is felismeri az egyes felvételeken. Ezt megkönnyíti a szerkesztő figyelmessége is, tudniillik a kötet végén névmutató jelzi, hogy az utcákat melyik lap melyik koordinátájában lehet megtalálni. A szöveges ismertetők nemcsak magyar, de angol és német nyelven is olvashatók, így a kiadvány idegenforgalmi piacképessége jelentősen megnövekszik. Értékes ajándék is lehet nemcsak a magyar, de a külföldi állampolgárok számára is. A mű Pécs környékének kitűnő nemzetközi és hazai propagálója.

Amint az előszóban olvasható, a különböző tudomány-területekkel foglalkozó szakemberek is haszonnal forgathatják, hiszen a légi felvételek a jelen valóságát ábrázolják. A róluk leolvasható információk összehasonlíthatók régi térképekkel, és így nyomon követhetjük például a város térbeli terjeszkedését, illetve az erdő- és mezőgazdasági területek visszahúzódását.

A Kiadó a nagy értékű, feliratozott ortofotókat tudományos, kutatás-fejlesztési és oktatási célokra a Pécsi Tudományegyetemnek adományozta.

Lovász György

 

 

psz 2002 01 15 lovasz gyorgy 01