Cikkek

Bödő László: A Pécsi Egyetemi Atlétikai Club rövid története II.

Pécsi Szemle 2000. (3. évf.) 1. szám, 105-112. oldal

Letöltés: pdf20


Bödő László

A PÉCSI EGYETEMI ATLÉTIKAI CLUB

RÖVID TÖRTÉNETE II.

Kézilabda

 

A kispályás kézilabda elterjedésével a PEAC is indított csapatokat a bajnokságban, először férfi, majd női csapatot is. A férfi csapat 1962-ben felkerült az NB II-be, de egy év múlva kiestek onnan. 1963-ban a női csapat megnyerte a megyei bajnokságot, de az osztályozón elbukott.

A PEAC a sportágak többségében komolyan foglalkozott utánpótlás neveléssel, így a kézilabdában is. Ezt bizonyítja, hogy a PEAC férfi ifjúsági csapata 1966-ban megnyerte a megyei bajnokságot, edzője sokáig dr. Csizek Antal volt. A PEAC életében sokáig nem játszott jelentős szerepet a kézilabda, de 1976-tól az Universitas PEAC létrejöttével megélénkült a sportág. A női és a férfi csapat is hamarosan feljutott az NB II-be, ahol több-kevesebb sikerrel szerepeltek. A csapatok edzői: a férfiaknál dr. Csizek Antal, a női csapatnál Péter Tibor volt, intéző: Nagy Ferenc. 1997-ben a PMSC megszüntette NB I-es női csapatát és átadta a PEAC-nak, így az NB I/A csoportjában játszottak. Azonban nem tudtak élni a lehetőséggel, mert egy év alatt kiestek onnan, aminek főleg szakmai okai voltak. Az 1998-1999. évi bajnokságban az NB I/B-ben indultak egy egészen fiatal csapattal és Schvara László technikai vezető munkájának köszönhetően bent is maradtak. A kézilabda szakosztály elnöke sokáig Walz János volt. A férfi csapat jelenleg is az NB II-ben szerepel.

 

 

Labdarúgás

 

A labdarúgó szakosztály az alapító szakosztályok közé tartozik, de hivatalosan csak 1925-ben alakult meg. Első mérkőzésüket Mohácson nyerték meg. 1926-ban először vettek részt a főiskolai bajnokságon és megverték a FAC csapatát 2-1-re. A PEAC labdarúgó csapata legtöbbször a megyei bajnokságban szerepelt, de előfordultak néha az NB III-ban is. Komoly anyagi háttér nélkül nem lehet magasabb osztályban szerepelni. Néhány példa: 1929-ben amatőr II. osztályban, 1930-ban az amatőr I. osztályban. 1931-ben a PEAC első ízben nyerte mg a főiskolás bajnokságot, ami komoly fegyvertény volt.

Az 1934/35. évi bajnokságban pedig megnyerték a Dél-Nyugat bajnokságot (Simon - Verebi, Kiss - Kereszty, Móricz, Ács - Bánhidi, Halas, Czifra, Dornyák, Bacúr). Ezután egy évig a nemzeti bajnokságban szerepeltek. 1936-ban nagy megtiszteltetés érte a PEAC labdarúgó csapatát, az amatőr válogatottban kiválóan védő Simon János tagja lett a vidék válogatottnak is. Ő védte az amatőr válogatott csapat kapuját a norvégok, majd 1936. május 21-én Velencében az olaszok ellen. Simon János kiváló kapus teljesítményének köszönhetően tagja lett az olimpiai válogatottnak és több pécsi labdarúgóval együtt kiutazott a berlini olimpiára.

1945-ben újjászervezték a labdarúgó csapatot és három évig a megyei I. osztályban játszottak. 1947-ben újból megnyerték a főiskolai bajnokságot. 1948-ban az összevont NB III-ban játszottak, 1949-ben újból főiskolai bajnokok. Ezt az 1957/58-as bajnokságban megismételték. Az 1960/61-es bajnokságban kiestek az NB III-ból. 1964-ben a 2. helyen végeztek az NB III-ban, s 1971-ben újból főiskolai bajnokok.

A PEAC labdarúgó csapata soha nem tartozott az élvonalhoz, de Pécsett és a megyében mindig népszerű csapat volt. Támogatói elsősorban az egyetemet, főiskolát végzett volt labdarúgók közül kerültek ki. Ők hozták létre a PEAC Barátok Klubját, a tagok szervezték a PEAC támogatását. A PEAC több kiváló játékost adott magasabb osztályban játszó csapatoknak. Edzők voltak: Bolla Ferenc, Gregor Tibor, Schmidt János stb. A szakosztály elnöke hosszú ideje dr. Tamás Lajos. Meg kell említeni Paulovits Sándor és Heckenberger Iván nevét, akik sokat tettek a PEAC labdarúgókért.

 

 

Röplabda

 

1948-ban az egyetem kollégiuma nevezett a férfi bajnokságra, de még abban az évben a csapat átalakult PEAC-cá. Az első évben megnyerték a kerületi bajnokságot, s mivel az országos szövetség a kerületi bajnokságot NB II-nek minősítette, felkerültek az NB I-be, 1949-ben már ott szerepeltek, de ez nem volt tartós.

 

psz 2000 01 12 bodo laszlo 01

 

1957-ben a férfi csapat mellett megalakult a női csapat is, a szövetség az eredményeik alapján az NB Il-be osztotta be őket. Innen kiestek és 1962-ben visszakerültek. 1964-ben a férfi csapat esett ki az NB ll-ből. Ugyanebben az évben a női csapat megnyerte az NB ll-es bajnokságot és felkerült az NB l-be (Lovasné, Marcz, Gábris, Nagy Sándorné, Vass, Krausz). 1967-ben a férfi csapat került vissza az NB ll-be, ekkor már a nők is az NB ll-ben játszottak, mivel a női csapat 1966-ban kiesett az első osztályból. 1971-ben a női csapat újból felkerült az NB l-be (Mészáros M., Kucsenda lbolya, Hegyi Á., Becker Éva, Kresz M., Rózsa Katalin, Schönberger M., Kéri K., edző: Czakó Gyula).

A férfi csapat tartósan, jelenleg is az NB ll-ben szerepel, edzője sokáig Szuhovszky Tamás volt, tőle vette át Szegedi József, aki jelenleg is a csapatnál tevékenykedik, edző vezetőként. 1976-tól szakosztályelnök dr. Hartmann Géza. A női csapat időnként felkerült az NB l-be, de zömében az NB ll-ben szerepelt. Edzők voltak: Czakó Gyula, Rózsa Katalin, Duchnovszkyné dr. Tóth Júlia, szakosztály elnök egy időben dr. Szücs Emil volt. A női csapatot a PEAC elnöksége 1998-ban megszüntette, Schulzentrum néven szerepelnek tovább.

 

 

Sakk-szakosztály

 

1948-ben alakult meg a PEAC sakk-szakosztálya és hosszú időn keresztül a megyei l. osztályban szerepeltek. 1962-ben megnyerték a megyei bajnokságot, de nem mentek felsőbb osztályba, hanem évtizedekig a megyei bajnokságban játszottak. Edzőjük: Bereczky Péter volt. Nemrégen megszűntek.

 

 

Sí-szakosztály

 

Először 1932-ben olvashattunk róluk, mert abban az évben indultak először sí távfutó versenyen. Még abban az évben a PSC-vel közösen rendeztek egy versenyt. A PEAC legjobb versenyzője Both János volt. A PEAC 1933-ban országos sífutó versenyt rendezett 18 km-es távon, ezt Both János nyerte meg. A decemberi 13 km-es versenyt pedig Kreutzer György. 1934-ben a PEAC három napig tartó síversenyt rendezett a sísport különböző számaiban. Ez új korszakot jelentett a pécsi sísportban, ettől az időtől kezdve rendszeresek voltak az edzések és a versenyek is. A helyi újság tudósítója is nagy lelkesedéssel írt a versenyről. A járőrversenyt és a stafétát a PEAC csapatai nyerték meg. A Mátraházán rendezett OB-n Kereszty (Kreutzer) aranyérmet nyert.

1933-ban a PEAC elméleti oktatást szervezett az egyetemen november végén és a havazás beálltával Budapestről edzőt szerződtettek. Első ízben rendezte meg a klub az egyéni és csapat lesikló versenyt. Az eredmények alapján a csapat három tagja részt vehetett a szövetség ausztriai edzőtáborában. 1937-ig közel 20 jelentős versenyt rendezett a PEAC. 1940-ben későn jött meg a hó, így csak januárban tudtak egy lesiklóversenyt rendezni. Ezt követően két évet kellett várni a következő versenyre. 1942-ben elkészült a sípálya, ekkor a város kiírta Pécs város sí bajnokságát, amelyen 64 fő vett részt. Ekkor rendeztek első ízben síugró versenyt is. 1944 februárjában a PEAC csapata a Gyilkos tóhoz utazott edzőtáborba.

1945 első két hónapjában a PEAC és a PVSK rendezett több versenyt.

1945-ben nem volt hó. 1947-ben újból lehetett versenyeket rendezni. A következőévekben igen változóak voltak a hóviszonyok. 1958-ban elkészült a lesikló pálya és kitűnő hóviszonyok között több versenyt rendeztek a PEAC versenyzők részvételével. A sí mellett három ideiglenes korcsolyapálya működött a városban a fiatalok nagy örömére. 1961-ben elkezdték a sífelvonó építését, ami 1963-ban elkészült. 1969-ben kiváló hóviszonyok voltak. 1970-ben a PVSK vette át a sísportot.

 

 

Tenisz-szakosztály

 

1925 októberében megalakult a PEAC tenisz szakosztálya és egy jól sikerült versenyt rendezett. A következő években is gyakran rendeztek versenyt a PEAC vezetői, de az első időszakban csak a férfiak számára. Résztvettek a „Bakay Serlegért” folyó küzdelemben. A PEAC legjobb versenyzője Pálfi volt. Hamarosan bekapcsolódtak a nők is. 1932-ben a PEAC írta ki a Baranya megye legjobb női versenyzője c. versenyt, amelyet Cziráky nyert meg. 1933-ban a PEAC jubileumi versenyt rendezett, s az I. osztályú versenyen Pálfi második lett. 1935-ben kiírásra került Pécs város fedettpályás bajnoksága a PVSK csarnokban (épült 1934.09.13.), amelyet Hetényi nyert meg.1937-ben Horváth Gy. nyerte a versenyeket. A PEAC versenyzői a kerület versenyein rendszeresen elindultak és mindig jól szerepeltek.

1945 elején újjáalakult a szakosztály. 1946-ban a kerületi bajnokságot Tamásy Lia nyerte. A következő évek versenyein Tamásy Lia sorra nyerte a versenyeket és egy külön fejezetet írt a pécsi tenisz történetében.

1957-től a női csapat az NB II-ben szerepelt (Tamásy Lia, Bajtainé, Ambrusné, Salamonné, Varga és Wéberné). Miután megnyerték az NB II. bajnokságát, felkerültek az NB I-be, de a következő évben kiestek. 1959-ben újból bekerültek az NB I-be. A fenti csapathoz Czibulka Mártonné csatlakozott, 1960-ban újabb teniszezőkkel bővült a női csapat: dr. Schmidt Lászlóné és Barics Mária érkeztek.

1959-ben a férfi csapat is felkerült az NB II-be. A legjobb játékosok Hirt István és Káplán István voltak. A változatosság kedvéért a női csapat megint kiesett az NB I-ből, de 1963-ban újból visszakerültek (Tamásy Lia, Ambrus Lászlóné, Bajtainé, Barics Mária, Czibulkáné és Holota Ildikó). 1964-ben megint az NB II-ben szerepeltek. 1968-ban Barics Mária megnyerte a Dunántúl Bajnokságot, a női párost a Barics-Kiss kettős nyerte meg. 1969-ben Tamásy Lia lett a Dunántúl bajnok, női páros Tamásy-Barics, vegyespáros Tamásy-Mayer (Fűzfő).

1971-ben a nők az NB I/B-be jutottak, majd a következő évben kiestek. A következő évben a női és a férfi csapat egyaránt felkerült az NB I/B-be. A feljutás, majd a kiesés szinte állandó jellegű volt a PEAC-nál. A tenisz-szakosztály az Universitas PEAC létrejöttével megszűnt.

 

 

Természetjárás – Tájékozódási futás

 

1935-ben alakult meg a PEAC természetjáró szakosztályának keretében a tájékozódási futás és indultak a TTE által kiírt versenyeken. Később a PEAC női és férfi tájfutó csapatai feljutottak az OB II-be. A tájfutó szakosztály az U. PEAC létrejötte előtt megszűnt, de a természetjárók még sokáig működtek.

 

 

Torna-szakosztály

 

1929-ben alakult meg a PEAC egyik legeredményesebb női szakosztálya. Rendszeresen edzettek, de versenyeken ritkán indultak. A fejlődést nagyban hátráltatta, hogy nem volt megfelelő szakember, bár 1932-ben az olimpia után egyetemi hallgató lett Pelle István olimpiai bajnok, de sem a női, sem a férfi szakosztály munkáját konkrétan nem segítette, bár sok bemutatót tartott, s ilyenkor sokat tanulhattak tőle a pécsiek. Pelle annak ellenére, hogy nem edzett intenzíven, az egyes szereken bámulatos dolgokat produkált.

Kiváló utánpótlása volt a PEAC-nak, velük Csokonay Sándor, Bobány Antal és Új Gyula testnevelő tanárok foglalkoztak. 1940-ben a kerület kérte a MOATSZ segítségét, hogy irányítson megfelelő szakembert Pécsre. Ekkor került Pécsre Várkői Ferenc TF hallgató. Várkői átszervezte a tornaszakosztályt, munkáját Csaba András segítette. 1942. február 15-én Várkői egy nagyszerű dísztornát szervezett, amelyen a PEAC-os lányok nagy sikert arattak, de a PAC-PEAC közös férfi csapat is remekelt. A válogatott versenyzők bemutatója hatalmas közönségsikert aratott (Pataki Ferenc, Sántha Lajos, Börtsök Jenő, Nemere János és Várkői Ferenc).

1942. december 7-én rendezték a Dunántúl bajnokságot a PEAC csarnokban, a férfiaknál Pillich András és Farkas lstván, a nőknél Bíró Márta és Sziklai Etelka PEAC versenyzők nyerték a versenyeket. Még ebben az évben újabb dísztornát rendezett a PEAC Jillek Emil és Csaba András vezetésével, majd sikeresen szerepeltek Baján, ahol Gaál Karola ezüst, Akantisz lrán bronzérmet nyert. 1943-ban már kevés volt a verseny, de ezeken Sujbert Pál és Farkas lstván, valamint Gaál Karola és Bíró Márta szerepeltek kiemelkedően. A férfi és női versenyzők minden lehetőséget kihasználtak, s indultak a TF által rendezett versenyeken, ahol Farkas lstván, Sujbert Pál és Pillich András ért el jó eredményt. 1943 nyarán Pillich András lett ideiglenesen az edző.

A háború után elsőként állt talpra a PEAC, BTC és a PVSK torna szakosztálya. 1946 júniusában Várkői Ferenc megnyerte a főiskolás bajnokságot. November 3-án létrejött a Pécs-Budapest-Debrecen tornász hármas viadal Pécsett és ezen Várkői Ferenc egyéniben első lett. Az 1948. évi Londoni Olimpiai játékokon részt vett Tass Olga ezüst-, és Várkői Ferenc bronzérmet szerzett. Tass Olga felvételt nyert a TF-re és 1948 őszétől ott tanult és sportolt. A PEAC meggyengült, de nem szűnt meg a szakosztály, sőt újabb kiváló versenyzőket vonultatott fel: Kaszás és Dévai Edit, valamint nagy figyelmet fordítottak az utánpótlás nevelésére. Az edző Söjtör József, a szakosztályvezető Sárvári Jenő volt. Két időszakot különböztetünk meg: az első 1963-68, amikor a női torna magas színvonalon működött a PEAC-nál, majd a második 1969-1973, amikora női torna megtorpant, az utánpótlás viszont megerősödött. 1973-ban megalakult a PMSC, s a torna is integrálódott. Meg kell említenem az előző kíváló edzők mellett Farkas György és Heckenberger- né Pintér Györgyi edzőket, akik sokat tettek a PEAC tornasportjáért.

 

 

Úszás

 

Úszó szakosztálya nem volt a klubnak, de 1925-ben Keresztes Kamilla a PEAC színeiben második lett a folyami-úszó bajnokságon. Akkor alakult meg azúszó szakosztályuk, amikor létrejött az Universitas PEAC. A legfőbb feladatának az úszás oktatást, s a hallgatók úszásának biztosítását és időnként versenyeztetését tekintették, főleg a főiskolás bajnokságokon. Edzők voltak dr. Szigeti Lajos, Gaál Csabáné vezetőedző, Tóvári Sándor, s egy időszakban dr. Vlaskovits József. Elnök dr. Barton József volt. 1978-ban Tóvári Sándor főiskolai bajnokságot nyert.

 

 

Vívás

 

A PEAC vívó szakosztálya 1926 őszén alakult meg. 1926 szeptemberében a tanév kezdésekor az egyetem vívómestert szerződtetett, s az ő vezetésével kezdődtek meg az edzések. Ezzel megteremtődött a szakosztály létrehozásának a lehetősége. A vívás költséges sport volt, emiatt jelentős tömegek nem űzték, így versenyt is ritkán rendeztek. 1927-ben a PAC-PEAC-PSC rendezett közösen egy versenyt, amelynek kard és tőr számát is Gallotsik, PAC nyerte meg.

 

psz 2000 01 12 bodo laszlo 02

 

Ez ismétlődött 1928-ban is, de 1929-ben a PEAC részt vett a vidéki csapatbajnokságon, Schur Jakab ismert vívómester vezetésével. Kíváló csapata volt a PEAC-nak: Dziober László, Steinmetz Endre, Meszlényi Egon, Murányi Tibor és László, akik harmadikak lettek. A csapat vezetője dr. Ernőházi Emil volt. Májusban a pécsi klubközi versenyt mára PEAC nyerte. 1930-ban megnyerték a kerületi kard csapatbajnokságot. 1931-től Pécs és a kerület legjobb szakosztálya a PEAC, a kerületben szinte mindent megnyertek. Steinmetz, Dziobek, Kaflis, Keresztes nyerte a kerületi tőr bajnokságot.

1935-ben új tehetségek tűntek fel. Főiskolai tőrbajnok Meszlényi, Pécs város tőr és kard bajnoka Schmelcz. 1937-ben újból Schmelcz nyerte meg a versenyeket. Valószínűleg anyagi okok miatt ritkábban vettek részt versenyeken, később ezt befolyásolhatta a háború is. A PEAC-nál gyakorlatilag a megalakulás óta nők is vívtak a szakosztályban, bár az eredményeik szerényebbek voltak, mint a férfiaké. 1944 májusában volt az utolsó verseny.

A II. világháború után a vívósport nehezen talált magára. 1946-ban alakult újjá a PEAC. 1947-ben Dunántúl bajnok Somogyi, PEAC. Meg kell említeni, hogy Varga Mihály a PEAC vívóedzője volt 1945-1975 közötti időben. A háború utáni években nem értek el komoly sikereket, de a szakosztály élt és dolgozott.

1956-ban azonnal talpra állt a szakosztály, és még ebben az évben felkerültek az NB I-be (Méhes Károly, Kollár Kázmér, Keserű Tamás). Ebben az időszakban sok versenyt rendezett a PEAC. 1959-ben kiestek az NB I-ből. 1960-ban Szöllősi Bálint megnyerte a Mecsek Kupát. 1962-ben Gyenge András lett a területi párbajtőr bajnok, 1965-ben Karakán Béla nyerte az országos vidék bajnokságot. 1966-ban a párbajtőr csapat kis híján az NB I-be jutott. 1967-ben a PEAC nyerte a Pannonia Kupát. A férfi tőrvívásban Várnagy Csaba győzött, ugyanakkor a párbajtőr csapat kiesett az NB II-ből.

1969-ben kötöttek szerződést Gaál Csabával, aki főállású edzője lett a szakosztálynak. 1968-ban megszűnt a PVSK vívószakosztálya, s a vívók a PEAC-hoz kerültek. 1971-ben a PEAC férfi tőrcsapata az NB I-be jutott (Bokrétás Csaba, Puskás Tamás, Csonka Gábor, edző: Gaál Csaba). 1972-ben kiestek. Varga Mihály mellett dr. Szöllősi Bálint is edzősködött, majd ő volt hosszú időn keresztül a szakosztály vezetője, mindenese. Gaál Csaba már 30 éve edzősködik a vívóknál. A PEAC-nál minden fegyvernem megtalálható volt: férfi tőr, kard, párbajtőr, női tőr, s volt, amikor mindhárom fegyvernem az NB I-ben volt, majd kiestek, de visszakerültek. Általában a kiemelkedő teljesítményt elérő versenyzők az egyetem elvégzése után eltávoztak más egyesületekhez.

Az utánpótlást a városi Sportiskola, majd a TÁSI biztosította, jelenleg a Jókai DSK foglalkozik utánpótlás neveléssel Danka Sándor vezetésével. A szakosztály elnöke dr. Cserna Péter, s az elnökség részéről Dancsházy N. Gusztáv felügyeli a vívókat.

 

 

Összefoglaló

 

A Pécsi Egyetemi Atlétikai Club az elmúlt 75 év alatt sok nehézséggel meg- küzdve teljesítette feladatát, biztosította az egyetemi, főiskolai hallgatók sportolási lehetőségeit több sportágban, s sok esetben a legmagasabb osztályban. Az első időszakban a klub a jogi egyetemre épült, de mindenkor szívesen látták bármelyik egyetem, főiskola, vagy középiskola és a város fiatalságát. A labdarúgó szakosztály jelentette mindig az összefogást, mert ez a szakosztály mindig az összes felsőoktatási intézményre épült és mindenki segítette. Hasonló volt a vívó szakosztály is, mert ilyen szakosztály a többi egyetemen, főiskolán nem működött.

A PEAC-nak mindig közismert, sportot szerető elnökei voltak, mint dr. Bakay Lajos egyetemi tanár, dr. Krisztics Sándor prof, dr. Losonczy István prof. Sokáig volt a klub ifjúsági elnöke dr. Steinmetz Endre orvos. Több mint 20 évig volt a klub titkára Hegyi István újságíró, 20 éve dr. Pásztory Attila a klub ügyvezető elnöke, akik igyekeztek biztosítani a megfelelő feltételeket az egyes szakosztályok működéséhez. Ez nem volt mindig könnyű feladat, s ma sem az. Mindig jó kapcsolatot kellett kialakítani az egyetemekkel, a városi tanáccsal, majd önkormányzattal, különböző vállalatokkal és vállalkozókkal, s ez legtöbb esetben sikeres is volt, ugyanakkor jó kapcsolatra volt szükség az egyetemet, főiskolát végzettekkel is.

A klub életében jelentős volt az 1976-os év, amikor január elsejével megalakult az Universitas PEAC. Első elnöke Juhász Jenő, a Műszaki Főiskola főigazgatója volt, ügyvezető dr. Szigeti Lajos. Az Universitas PEAC-hoz minden felsőoktatási intézmény csatlakozott. A feladatok megoldásához a legnagyobb támogatást a Művelődési Minisztériumtól kapták, de jelentős volt a Baranya megyei Sporthivatal támogatása is. A PEAC eredményei bíztatóak voltak, de nem sikerült elérni az országosan kiemelt címet. Ennek elsősorban az volt a fő oka, hogy a kiemelkedő tudású versenyzők az egyetem, vagy főiskola elvégzése után nem maradtak a klubnál, részben az anyagiak hiánya miatt, másrészt az elhelyezkedési lehetőségek máshol jobbak voltak. A megállapodás szerint minden ciklusban más felsőoktatási intézmény adta az U. PEAC elnökét, így Juhász Jenőt, dr. Hajnal József, POTE, őt dr. Szotáczky Mihály, Jogtudományi Egyetem, majd dr. lváncsics lmre követte. Amikor lváncsics megbízatása lejárt, akkor az elnökség úgy döntött, hogy abbahagyják ezt a rotációt, s csak 1998-ban lett újból elnöke a PEAC-nakdr. Vass Miklós személyében. 1986-ban kiválta POTE, de a többiek maradtak és a klub jelenleg is ebben a formában működik.

A feltételek állandóan javultak, hiszen a PEAC használhatta valamennyi felsőoktatási intézmény sportlétesítményeit, termeit, uszodáit. Füvesítették a labdarúgópályát, 1997-ben az Oktatási Minisztérium jelentős támogatásával megépült a JPTE tornacsarnoka és új fedett uszodája, amelyek nagy lehetőségeket biztosítanak a klub szakosztályai számára.

A PEAC-nál jelenleg az alábbi szakosztályok működnek: asztalitenisz férfi csapat az NB l/A, kézilabda női NB l/B, férfi NB ll. Kosárlabda férfi-női NB ll. Labdarúgás megyei l.o. Röplabda férfi NB ll. Vívás OB l. Külön meg kell említenem a PEAC keretében működő aerobic férfi csapatot, amely jelenleg a legmagasabb minőséget képviseli a klubnál, s nemcsak ott, hanem ebben a sportágban az egész világon. Katus Attila, Katus Tamás, Szentgyörgyi Rómeó 1998-ban megnyertek mindent, ami megnyerhető: Európa Kupát, Világ Kupát, s három világbajnokságot. A pécsi önkormányzat kitüntette őket.

Egyértelműnek tűnik, hogy az egyetemek magasabb szintű koordinációjának, vagy integrációjának létrejötte a jelenleginél nagyobb lehetőséget biztosít majd a PEAC-nak. Meggyőződésem, hogy a jövő az amatőr sporté, s akkor az egyetemi sport sokkal nagyobb szerepet fog kapni.

A Pécsi Szemle 1999. téli számában Bödő László: PEAC rövid története I. című cikkében DR. BODOSI MIHÁLY nevét tévesen közöltük. Az érintettől, az olvasótól és a szerzőtől szíves elnézést kér a Szerkesztőség.